VRF Klima Sistemleri
VRF Sistemlerin Çalışma Prensibi Nedir?
İklimlendirme sektörüne büyük yenilik katan VRF sistemi nedir diye bakıldığında: Variable Refrigerant Flow kelimelerinin baş harfleri ile kısaltılan VRF, Türkçeye “değişken debili soğutucu akışkan” şeklinde geçmektedir.. VRF klima sisteminde de birden çok iç ünite, aynı dış ünite veya dış ünite grubuna bağlı olarak çalışabiliyor.
VRF Sistemleri Nedir?
“Variable Refrigerant Flow” sözcüklerinin baş harflerinden meydana gelen VRF kısaltması, Türkçeye “değişken debili soğutucu akışkan” gibi ifadeler ile geçiyor. Yani sistem içerisinde bulunan akışkanın debisi değişebiliyor ve böylelikle anlık olarak ihtiyaç duyulan kapasite ayarlanabiliyor. VRF klima sistemi de temelde birden fazla iç ünitenin, aynı dış ünite grubuna bağlı olarak çalışması esasına dayanır. Bu açıdan VRF klima nedir sorusunun yanıtı da şöyle: Bu sisteme sahip klimalarda birden fazla iç ünitenin tek bir bakır boru hattı ile aynı dış ünite / dış ünite grubuna bağlı çalışması. Bir adet dış ünite ile birden fazla iç ünitenin kontrol edilmesini sağlayan VRF sistemi, binanın değişen kapasite ihtiyaçlarına göre soğutkanın akışını da kontrol edebilir. VRF sistemler, çevre dostu olarak bilinen R-410A soğutucu akışkanı kullanılır. R-410A, ozon tüketim katsayısının (ODP) sıfır oluşu ile çevre dostu bir gaz olarak biliniyor. Yanıcı olmaması, GWP (küresel ısınma potansiyeli) değerinin 2340 olması da bu gazın bilinen ve öne çıkan diğer özellikleri. VRF klima sistemleri bunların yanı sıra akıllı inverter teknolojisine sahip. Isı geri kazanımı noktasında gelişmişliğe sahip olan VRF sistemler, böylece ısıtma, soğutma, havalandırma işlemlerini aynı anda tek bir sistem üzerinden yaparak da enerji verimliliğini artırabiliyor.
VRF Sistemlerinin Çeşitleri
VRF sistemler;
> Hava soğutmalı VRF sistemleri ;Hava soğutmalı VRF sistemlerinde ısı transferi fanlar yardımı ile yapılıyor.
> Su soğutmalı VRF sistemler; Su soğutmalı VRF sistemleri ise ısının suya aktarılması anlamına geliyor. Bu sistemlerde fana ihtiyaç duyulmuyor ve ısı, herhangi bir kaynaktan sağlanan suya aktarılıyor.
Bunun dışında işletme özelliklerine göre de VRF sistemlerini iki gruba ayırabiliriz. Bunlar da Heat Pump VRF sistemleri ve Heat Recovery VRF sistemleri şeklinde. Heat Pump VRF sistemlerinde iç üniteler aynı modda çalışıyor. Yani aynı anda ısıtma ya da soğutma yapılamıyor. Heat Recovery VRF sistemlerinde ise iç üniteler farklı modlarda çalışabilir. Yani, biri ısıtma sağlarken diğeri soğutma sağlayabiliyor.